In de beeldende kunsten is niets wat het is. Kijk maar: je ziet niet wat je ziet. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe kan kunst dan politiek of moreel zijn?
Mag alles in de kunst of zijn er grenzen? Moet de politiek zich met kunst bemoeien en kunnen de beeldende kunsten politiek zijn? Of verschuilen ze zich ten onrechte in een ivoren toren?
Veel hedendaagse kunstenaars trekken met een boodschap de wereld in. Levert dat goede kunst op? Het is een heet hangijzer in de kunst van nu.
In De navel van Daphne werpt Maarten Doorman aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse kunst nieuw licht op het doolhof van engagement in de kunst. Verschijnt bij Prometheus. Vanaf 11 januari in de boekwinkel. Of bestel hier. Op zaterdag 9 januari presentatie Galerie Annet Gelink. Het eerste exemplaar wordt daar overhandigd aan Ann Demeester.
Op maandag 11 januari op NPO 4 radio in het programma Opium Maarten Doorman als hoofdgast: 22.30 uur. Live vanuit Vondel CS. Op zaterdag 16 januari wordt het boek ten doop gehouden in Maastricht om 17 uur in boekhandel De Tribune. Maarten Doorman overhandigt daat het spreekwoordelijke eerste exemplaar aan Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum Maastricht. Op woensdag 20 januari 15.20 uur op Radio 1 vandaag en donderdag / vrijdag 21-22 januari is Maarten Doorman hoofdgast bij Nooit meer slapen (VPRO) vanaf 3 minuten na middernacht.