Amsterdam, Helmond, Torhout, Maastricht

Op 27 januari 2024 een lezing in de Vondelkerk in Amsterdam bij Europe and its Values. Vanaf 4 maart  interview met Paul van Liempt over Een jager in het woud. Op 20 maart in Helmond in Lokaal 42: Vooruitgang in de kunst: een terugblik. Vanaf 27 maart een interview met Ad Verbrugge in De Nieuwe Wereld. Op 24 april op Hogeschool VIVES in Torhout (B) over Rousseau en onderwijs. En op 13 mei in De Rode Hoed in Amsterdam een lezing over Kant. Op 3 juli tenslotte lezing in Maastricht, Verandering of revolutie, dat is de vraag. Universiteit Maastricht.

Verder lezen


Op komst: Heemstede, Den Haag, Weesp, Helmond, Eindhoven

Op 26 augustus 2023 over het lied en romantiek op heerlijkheid Berkenrode in Heemstede / Aerdenhout.  12 september lezing over Rousseau en authenticiteit bij de Vereniging voor Wijsbegeerte in Den Haag (20 uur). Dan op 24 september lezing over hedendaagse kunst in Weesp, Raadzaal Stadhuis. Op 15 oktober in Helmond over kunst in de Cacaofabriek (15 uur). Op 3 november in Eindhoven bij Boekhandel van Piere  over het boek Een jager in het woud, met signeersessie (19 uur).  En tenslotte op 18 december in Nieuwspoort bij de Sociëteit voor Culturele Samenwerking in Den Haag een lezing over Een jager in het woud.

Verder lezen


What’s up? Voorjaar 2023

Een jager in het woud

Op 22 maart 2023 boekpresentatie in Amsterdam van Maarten Doormans Een jager in het woud. Frankrijk, Duitsland, Europa. Spui 25, 5 PM. Zie hier een leesfragment. En hier recensies in Trouw en in de Volkskrant en hier VPRO radio. Op 1 mei 2023 gaat Maarten Doorman in gesprek met Susan Neiman over haar nieuwe boek Links is niet woke en op 12 mei een lezing over Rousseau bij de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. En op 14 mei lezing over kunst en engagement in Museum Weesp.

Verder lezen


Najaarsprogramma 2022

Lezing authenticiteit en nieuwe uitgave Rousseau. En op 12 oktober literaire salon over Arabische poëzie in Leiden. Zie hier  Op 13 november lezing in Blaricum over paradoxen van authenticiteit. En  de nieuwe uitgave van Rousseaus meesterlijke Bekentenissen met voorwoord van Maarten Doorman. Voor zijn recensies in NRC zie hier. En in de Volkskrant verscheen op 21 januari 2023 over Frankrijk en Duitsland in Europa dit essay, in februari 2023 een recensie van Nietzsches verzamelde gedichten.

Verder lezen


Den Haag, Nijmegen, Amersfoort, Leiden, Amsterdam

Op 13 maart 2022 in theater Branoul over kunst; op 3 april in Heerlen op het Schrit_tmacher Festival; 9 april Ontmoet de dichter in Poëziecentrum Nijmegen over Wie niet; 8 juni bij het Speelforum in Amersfoort; op 13 juni in Leiden over de troost van Schopenhauers pessimisme (waarover onlangs deze podcast verscheen), 21 juni lezing in de Oude Kerk in Amsterdam. En op 3 augustus op NPO radio 1 (dit is de dag) over Beyoncé’s Spazms.

Verder lezen


Op komst

Vanaf heden 3 korte films met Eva van Pelt op tentoonstelling in Droog, Amsterdam. Op 3 oktober het toneelstuk De wereld een draad (Stefanus Theater Utrecht). Vrijdag 22 oktober lezing op symposium van IETM in Lyon; op 27 oktober verschijnt bij Prometheus de nieuwe dichtbundel Wie niet. Op 21 november in Gouda een lezing over Thomas Mann en ten slotte op 11 december gesprek over de nieuwe dichtbundel Wie niet in Poëziecentrum Nederland Wegens corona uitgesteld. Per 21 december dit schilderij bij het Literatuurmuseum.

Verder lezen


Gesprek & lezing in Brussel, Amsterdam, Haarlem & Leusden en op 13-10 op radio 1

In Brussel op 21 september 2018 een lezing in het Kaaitheater (Brussel) over authenticiteit; op 22-9 debat in De Balie (Amsterdam) over opstand in de Rif; op 10-10 gesprek met Daniëla Hooghiemstra in De Kring (Amsterdam) over dierenliefde, en andere zaken uit Dichtbij en ver weg. Op 13-10 op radio 1 in Nieuwsweekend en op 25-10 een lezing over romantiek in de ISVW in Leusden en ’s avonds in De Balie nagesprek bij de film Het Hut Syndicaat. Op 7 november over kunst in De Koepel, Haarlem.

Verder lezen


Filosofie in Enschede, Los Angeles, Maastricht, Amsterdam & radio

Lezingen in voorjaar 2018 over opstand, 1968 en romantiek in Concordia Enschedé (8-4), over Woodstock in Los Angeles (17-4), en in Maastricht (20-4). Op 29 april in Dominicanen Boekhandel over het NIEUWE BOEK: Dichtbij en ver weg, ook in Maastricht. Zie ook deze recensie. Verder in Amsterdam in Spui 25 (24-4-2018) en op Radio KLARA op 23 april. Op 16 mei Goethe Instituut Amsterdam met Christina Morina, op 25 mei Duitsland Instituut Amsterdam.

Verder lezen


Filosofie, kunst en politiek in Rotterdam, Amsterdam, Leiden & radio en tv

Op 17-11-2017, 4 h, voor La Dictadura de lo Cool in Explore Festival gesprek in de Rotterdamse Schouwburg, op 25-11, 10.30 h in De Balie bij Aestheticizing Activism: The role of exhibitions in politics, op 30-11 bij Boekhandel Athenaeum om 17.15 h een gesprek met Cristina Morina n.a.v. haar boek over Marx en zijn profeten, en om 20 h over Von Humboldt in De Brakke Grond; op 1-12 in Theater Ins Blau in Leiden nagesprek bij Breaking the Silence (Via Berlin). En op 11-11 radio 1 bij de Nieuwsshow om 10.20h over koken en op 1-12 bij Nieuwsuur NPO2 over Ai Weiwei.

Verder lezen


Op komst: lezingen en discussie in Amsterdam, Zwolle, Hoensbroek, Groningen.

Op 14 september bij boekpresentatie van What’s the Use? in het Veemtheater, Amsterdam. Op 3 oktober lezing aan Artez (Zwolle) over engagement in de kunst, op 7 oktober bij een avond van De Gids (Amsterdam), op 12 oktober Tegenlicht Meet Up in Pakhuis De Zwijger (Amsterdam), op 14 oktober over Rousseau in Hoensbroek, op 27 oktober in Felix Meritis in Amsterdam over vrijetijdsdruk en op 30 oktober in Groningen over muziek van nu.

Verder lezen


Op 11 januari verschenen: De navel van Daphne. Over kunst en engagement. Op 11-1 Opium radio NPO, op 20-1 1 vandaag (radio 1) en op 21-1 Nooit meer slapen VPRO. Op 16-1 De Tribune Maastricht

In de beeldende kunsten is niets wat het is. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe kan kunst dan politiek of moreel zijn? Veel hedendaagse kunstenaars trekken met een boodschap de wereld in. In De navel van Daphne werpt Maarten Doorman licht op het doolhof van engagement in de kunst. Bestel.

Verder lezen


Beurs Mondriaan Fonds

Onlangs kreeg Maarten Doorman een beurs van het Mondriaan Fonds voor het schrijven van een boek over Kunst, autonomie en engagement.

Verder lezen


Delft 20-4 Amsterdam 8-5 Dordrecht 17-5 Amsterdam 18-5

Bij Studium generale Delft op 20 april spreekt Maarten Doorman over Rousseau. Op 8 mei nagesprek bij Hannah en Martin met Lineke Rijxman, Willem de Wolf en A. Heumakers o.l.v. Maarten Doorman (Stadsschouwburg Amsterdam). Op 17 mei in Dordrecht over romantiek en realisme en het Hollands Landschap in het Dordrechts Museum (15 uur), 18 mei Spui 25 Amsterdam

Verder lezen


25 oktober Theaterwetenschappen 50 jaar en 30 oktober Felix en Sofie 15 jaar

Universiteitstheater, Nwe Doelenstraat Amsterdam, 25 oktober, 11 uur in de ochtend: 50 mini lezingen. Zie

In de Stadsschouwburg Amsterdam is op 30 oktober om 22.45 uur een gesprek over het Schone met o.a. Arnold Heumakers, René Boomkens en Maarten Doorman. Zie

Verder lezen


Op 12 mei 19 uur, radio: OBA Life, 18 mei Rijksmuseum, 24 mei De Balie, 31 mei Amsterdam, 21 juni forum in Haarlem, op 1 en 3 juli lezingen VU Amsterdam over Schopenhauer en Nietzsche.

12 mei OBA Life over Europa; 18 mei De Bottons uitglijders in Art as Therapy in het Rijksmuseum (zie hier het interview); 24 mei over De Brief in De Balie; op 31 mei om 11.15 uur key note speech ter afsluiting van het ESA congres The Age of Aesthetics, zie; 21 juni forum op festival iHuman; ik ben online, dus ik ben in Haarlem. Op 1 juli, 13.30 uur lezing over Schopenhauer de VU in Amsterdam en op 3 juli over Nietzsche, eveneens 13.30 uur. Aanmelden

Verder lezen


Maand van de filosofie. Diep! Optredens in Diepenheim (Overijssel), Diepenveen (België), en diep in Nederland: Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Leiden.

Op 29 maart opent Maarten Doorman de tentoonstelling Het landschap en de romantische verleiding in Diepenheim. Op 31 maart is Doorman op OBA life (radio 5), op 1 april in Diepenveen (België) met een lezing over kunst, op 2 april na middernacht op radio 1, op 3 april in de Nacht van de filosofie in Groningen over Schopenhauer, op 4 april in Nijmegen op het filosofisch festival De Catastrofe, op 8 april in Amsterdam (De Rode Hoed), op 9 april in Rotterdam, op 10 april een lezing in Leiden over cross overs en op 15 april bij Felix en Sofie in Amsterdam over De Romantische orde.

Verder lezen


Optreden in Deventer

Poëzie op Het Tuinfeest in Deventer op 3 augustus. Binnenkort in Leiden op 17 oktober lezing voor Studium generale; 5 november in Groningen over Rousseau en authenticiteit.

Verder lezen


Televisie: op zondag 16 juni 12.10h Nederland 1 Het Filosofisch Kwintet. Met Lotte Jensen, Frits van Oostrom en Maarten Doorman. Zie (met gratis reclame)

Op zondag 16 juni van 12.10 tot 13.10 uur op Nederland 1 zendt HUMAN Het Filosofisch Kwintet uit, met als thema: Identiteit en geschiedenis.

Op welke manier bepaalt geschiedenis hoe we naar onszelf kijken? Waarom is juist het verleden belangrijk voor wie we zijn? En is dat slechts een geconstrueerd beeld of schuilt er werkelijk iets oeroud Hollandsch in ons?

Verder lezen


Agenda: Rotterdam, Groningen, Leusden, Amsterdam, Mechelen, Antwerpen, Den Haag.

30 januari Internationaal Film Festival Rotterdam over kritiek; 31 januari presentatie nieuwe dichtbundel in Amsterdam; 28 februari over Rousseau in Groningen; 2 maart over romantiek in Leusden, 5 maart over literatuur en moraal in Amsterdam, 21 maart over Rousseau in Mechelen, op 10 april over de romancultuur in Amsterdam en op 14 april in Antwerpen en ’s middags in Den Haag.

Verder lezen


Amsterdam, Den Bosch, Rotterdam

Op dinsdag 30 oktober wordt de bundel necrologieën van Michaël Zeeman gepresenteerd. Spui 25 Amsterdam, 20 uur Zie

Donderdag 1 november houdt Maarten Doorman een lezing op het symposium De waarde van Cultuur in Den Bosch (10.30 uur) Zie

Op woensdag 21 november spreekt Maarten Doorman in Den Bosch over het geloof in de toekomst van de kunst, Achter de Kan, 20 uur Zie

Woensdag 28 november is om 17 uur het forum I am for an art criticism that has a voice in Kunstcentrum Witte de With in Rotterdam Zie

Verder lezen


Agenda komende week

7 oktober radio 5 Het filosofisch kwintet 19 – 20.30 uur

10 oktober

Echt, eerlijk, natuurlijk en oprecht. Rousseau en de erfzonde van de authenticiteit. Lezing Filosofisch Café Haarlem.

11 oktober Concertgebouw Amsterdam 15.30 uur lezing over Muziek en kinderen

12 oktober Spui 25 Amsterdam publiek interview 17 uur

14 oktober 10-11 uur radio 1 VPRO jubileumuitzending OVT

Verder lezen


Na de zomer lezingen in Antwerpen, Den Bosch, Zwolle en Haarlem

Op 23 september is Maarten Doorman te gast in De Leidse salon in De Lakenhal. Andere gasten zijn Karin Post, Pierre Bokma en Berend Strik.

Op 26 september een lezing over het draagvlak in de kunsten voor FNV KIEM in Maastricht (Jan van Eyckacademie, 16 uur).

Op 30 september houdt Maarten Doorman een lezing over beeldhouwkunst, met rondwandeling door het Openluchtmuseum Middelheim te Antwerpen. Zie http://hetzoekendhert.be/filosofische-walk-in-progress-in-middelheimmuseum/

Op 4 oktober een lezing over Rousseau in Den Bosch voor de St. Joost Academie, op 7 oktober volgt om 14 uur Rousseau of de valstrikken van de oprechtheid, Waanderslezing te Zwolle, en op 10 oktober Echt, eerlijk, natuurlijk en oprecht. Rousseau en de erfzonde van de authenticiteit. Filosofisch Café Haarlem.

Verder lezen


Poëzie op het mobiele scherm

Presentatie Poëzie op het mobiele scherm 17 mei

Wat gebeurt er als een dichter en een vormgever samen een gedicht maken dat speciaal voor mobiele schermen is bedoeld? Het Mondriaan Fonds en het Nederlands Letterenfonds boden dichters en vormgevers gelegenheid om de mogelijkheden van touchscreens en Augmented Reality te onderzoeken. Maarten Doorman maakte met PJ Roggeband en Nils Muhlenbruch een poezie-app voor de brievenbus: 200tonTNT. Nu in de lucht!!! Hoe werkt het? Zie

Verder lezen


21 februari Rousseau en ik in Felix Meritis

Op dinsdag 21 februari wordt Maarten Doorman geinterviewd in Felix Meritis over zijn nieuwe boek Rousseau en ik. In filosofisch café Felix en Sofie spreekt Tiers Bakker met de schrijver over authenticiteit en Rousseau. Keizersgracht 324, 20 uur.

Verder lezen


Nieuw boek over Rousseau

Verschenen: Maarten Doorman,

Rousseau en ik.

Over de erfzonde van de authenticiteit.

(essay, 140 blz., Uitgeverij Bert Bakker). Boekpresentatie in De Rode Hoed, Amsterdam, 20 uur. Interviews met Maarten Doorman in Filosofie Magazine (februari), Vrij Nederland (18 februari)en de Volkskrant (25 februari). Zondag 19 februari VPRO radio 1, 10.30 uur. Woensdag 22 februari De Avonden. Op 14 maart radio: OBA Live (19 uur). Zondag 18 maart bij VPRO tv Boeken met Wim Brands. Bestel hier

Verder lezen


Marijke van Warmerdam

T/m 22 januari 2012 is in Boijmans van Beuningen Rotterdam de overzichtstentoonstelling van Marijke van Warmerdam te zien. In de catalogus een duiding van het werk door Maarten Doorman: With the Exuberance of Young Animals.

Verder lezen


23 januari en 6 februari 2011 om 23.40 uur Maarten Doorman op TV (Ned 2)

In januari herhaalt Human de vierdelige serie ‘Dus ik ben’. Daarin onderzoekt Stine Jensen grote thema’s als lijden, voelen, ijdelheid en vijandschap en wat deze doen met onze identiteit.

Ik voel dus ik ben. Waarom vinden we iemand menselijker zodra hij zijn emoties heeft geuit? Met Stephan Sanders, Maarten Doorman, Alain de Botton. Zondag 23 januari 2011 om 23.40 uur Nederland 2.

Ik lijd, dus ik ben. Hoe bepaalt lijden onze identiteit? Wat is de zin van het lijden? Met Désanne van Brederode, Peter Singer, John Krakauer. Zondag 6 februari 2011 om 23.40 uur Nederland 2.

Verder lezen


7 december avond met Maarten Doorman in Amersfoort

Discoursavond: ‘Backsides and Hinterlands’

Over het belang, de beleving en betekenis van tussenruimtes zoals spoorlijnen, infrastructuur en waterwegen. Gebieden die ons meer beïnvloeden dan we ons bewust zijn. Een avond in het kader van de tentoonstelling MärklinWorld.

Verder lezen


Optredens in Rotterdam, Amsterdam en Ameland

Op 27 oktober in TENT (Witte de Withstraat, Rotterdam) wordt een avond gewijd aan het internationale kunstenaarscollectief MyVillages.org met o.a. Maarten Doorman. Op 2 november houdt Maarten Doorman een lezing over kunst in De Burcht, Amsterdam en op 10 november een lezing over landschapskunst op Ameland.

Verder lezen


31 mei Amsterdam: Schrijvers en hun eigen In memoriam

Een aantal schrijvers publiceert in TIRADE een eigen in memoriam. Presentatie van het nummer met o.a. Tomas Lieske, Maarten Doorman, Maarten Asscher en Arjan Peters.

Dinsdag 31 mei, 20.15 h, Orgelpark, G. Brandtstraat 26. Met ogelmuziek, slappe koffie en cake.

Verder lezen


Pierre Bayle Prijs Michael Zeeman en debat

Uitreiking Pierre Bayle prijs posthuum aan Michaël Zeeman. Woensdag 17 november 2010, 20.00 uur, Rotterdamse Schouwburg, Grote Zaal.

Aansluitend debat over de kunstkritiek o.l.v. Bas Heijne. Met: Maarten Doorman (dichter en bijz. hoogleraar Kunstkritiek Kunst en Cultuur aan de UvA), Carla Valentin (eindredacteur Opium, Nieuwsuur, AVRO), Xandra Schutte (hoofdredacteur de Groene), Melle Kromhout (Hard//hoofd, online tijdschrift voor kunst) en Geert Buelens (dichter en hoogleraar NL Letterkunde Utrecht)

Verder lezen


Eenzame Afzondering op Zee

De eerste week van november zat Maarten Doorman een week lang voor de VPRO in afzondering in een drijvende bungalow op het Lauwersmeer, aangemeerd aan het piepkleine eilandje Senneroog. Verstoken van telefoon, internet, kranten, sex, woorden of welk ander contact met de buitenwereld dan ook.

Zie hier

Verder lezen


Michael Zeemans Aan mijn voormalige vaderland

Afgelopen maand verscheen posthuum bij de Bezige Bij Michael Zeemans Aan mijn voormalige vaderland. Het is een indrukwekkende verzameling essays en kritieken van de te vroeg gestorven schrijver, televisiemaker en publieke intellectueel, onder redactie van Maarten Asscher, Maarten Doorman en Willem Otterspeer, met een biografische schets van de laatste.

Verder lezen