
Engagement in de kunst. In de beeldende kunsten is niets wat het is. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe kan kunst dan politiek of moreel zijn? Veel hedendaagse kunstenaars trekken met een boodschap de wereld in. De roep om engagement is alomtegenwoordig. In De navel van Daphne werpt Maarten Doorman licht op het doolhof van engagement in de kunst door te laten zien dat kunst zich niet aan de romantische orde kan onttrekken. Hoe is geëngageerde kunst mogelijk die niet ontaardt in propaganda, reclame of stompzinnig moralisme? Wat denkt de kunstwereld? Welke rol spelen kunstenaar en kunstkritiek? Wat is de rol van de overheid en wat wil de markt van kunstenaars? Kan kunst de wereld verbeteren of is dat een ijdele gedachte? Waarom is het werk van Ai Weiwei, Yael Bartana of Renzo Martens geslaagd als geëngageerde kunst waar zoveel ander werk voorspelbaar lijkt en plat?
Dit boek is zowel een pleidooi voor autonomie in de kunst als een lofzang op kunst die het maatschappelijk debat en morele kwesties niet schuwt. Actueel, goed geschreven en relevant boek over engagement in de beeldende kunsten.
Bestel. Zie hier en interviews in Het Parool en in Trouw en opiniestuk in de Volkskrant en recensies in De Groene en in NRC Handelsblad en Metropolis M. (Engagement in de kunst)